Når frø ikke vil spire

oprettet d.

Når frø ikke vil spire
Når frø ikke vil spire

Selvom jeg har dyrket frø i årtier og efterhånden anser mig for at være i den bedre ende, så slår spiringen alligevel fejl nogle gange. Nedenfor kan vi kigge på de ting, som kan forhindre frøene i at spire hos mig og hos dig.

For meget tryk af jorden

Du har nok hørt om huse, som har traktose i deres haver, fordi store maskiner har kørt rundt på et tidspunkt under opførelsen og mast jorden godt sammen. Vandet kan nu ikke rigtigt sive ned, der er iltfattigt, og rødderne har svært ved at sprede sig ud. Sådan en minitraktose kan man også komme til at lave i sine potter med jord. Undlad at trykke jorden for hårdt sammen. Ofte er det fint bare at lade noget vand løbe igennem for at få jorden til at få kontakt med sig selv og så så frøene ovenpå, inden de evt. dækkes med et tyndt lag jord.

Fugtighed og frø

For at frøene kan spire, skal de kunne opsuge vand. Det er dog ikke nok, at de opsuger vand en enkelt gang, og de derefter så må klare sig selv. Indtil planterne er godt i gang, har frøene brug for, at du er ”bartender” for dem. Og når frøene er godt i gang, kan de stadig kræve lidt omsorg fra tid til anden. Især i disse klimatider, hvor tørke og syndflod skiftevis indtager scenen.

Et lille frø, som netop har spiret og netop sendt et grønt blad op til dig og en lille rod ned i jorden er særlig sårbar. Den lille plante kan under ingen omstændigheder klare sig selv, hvis muligheden for vand pludselig udebliver.

Men frø kan også få for meget vand. Nogle gange ser jeg såpotter med frø, som man har ladet stå og soppe i vand i længere tid. Der er måske endda kommet mos og mug på jordoverfladen, og her skal man ikke forvente en spiring. Frøet er ganske enkelt dødt og sikkert råddent, hvis du forsigtigt graver det frem.

Den sikreste måde at vande på indenfor, er at lade der være hul i såpotterne, så vandet kan løbe fra. Det vand, der løber fra, skal så også tømmes af i løbet af 10-15 minutter. Med tiden lærer du at kigge på jorden og bedømme, om den skal vandes op hver eneste dag eller kan springe en dag eller flere over. Det afhænger også af, hvor stor beholderen er. Større beholdere kan holde på mere vand i længere tid end små kan.

Når det kommer til vandingen udenfor, så er det en god ide at have vandet jorden godt op, inden du sår frøene, så der er noget at tære på nede fra også. Hvis du har dybdevandet, kan du dog heller ikke bare læne dig helt tilbage, for sol og vind udtørrer jordoverfladen, hvor dine frø jo er placeret. Du må ud med vandkanden og tag endelig den, som kan sprede vandet i bløde stråler og ikke i en hård, som kan spule frøene væk.

Spiretemperatur for frø

Mange af vores frø spirer heldigvis indenfor et rimeligt bredt spektrum på temperaturskalaen. Men der er også frø, som er mere sensitive.

Hvert år kæmper mange med at bibringe peber og chilifrø den rigtige spiretemperatur. Disse frø vil nemlig gerne have god varme under spiringen. Som tommelfingerregel så vil de stærkeste chilifrø have det varmest, for det er de vant til, hvor de kommer fra. En varmemåtte kan være redningsplanken, hvis man ikke har de helt høje temperaturer i sit hjem. Eller at sætte frøpotterne i en isolerende flamingokasse. Og pas endelig på med træk fra åbne vinduer, fordi frikadelleosen lige skulle luftes ud. Dette temperaturskift kan også ødelægge en frøspiring.

Andre frø vil gerne have kulde, inden de spirer. Hvis du sår frøene direkte på voksestedet, hvor der forhåbentlig er ukrudtsfrit, i efteråret eller det tidlige forår, så plejer klimaet at hjælpe med det sidste. Husk lige at sætte en plantepind i, så du kan finde stedet igen og ikke kommer til at luge der ved en fejl.

Frøenes alder

Kan frø blive for gamle?

Ja det kan de bestemt, og så falder spireevnen for helt at holde op til sidst. I Frøbutikken gør vi meget for at sende friske frø ud hele tiden. Der indkøbes nye frø hele tiden. I 2023 blev der f.eks. indkøbt nye frø 29 gange, hvilket er mere end hver 14. dag. Samtidig spiretester vi også næsten hele sortimentet hvert år, hvilket tager meget lang tid men giver os i Frøbutikken ro i maven.

Forskellige frø kan holde sig friske i forskellig tid. Agurkefrø kan holde sig op til 10 år, mens pastinakfrø allerede begynder ikke at ville spire efter et par år.

Sådybde for frø

En hyppig fejl i såning af frø er, at man kommer til at dække frøene med for meget jord.

Som hovedregel skal frøene kun have 2-3 gange så meget jord ovenpå sig, som de selv fylder. Det betyder, at et frø, der er 1 mm tykt, må få 2-3 mm jord ovenpå sig. Det er ofte ikke ret meget, da frø jo er ret små størrelser. Hellere for lidt jord ovenpå end for meget.

Der er også frø, som har det fint med at lysspire- altså spire, selvom de kun har jord under sig og ikke over sig.

PH niveauet er forkert

Nogle frø kræver et specifikt pH niveau i jorden for at spire. Du kan læse om forskellige planters ønske til et bestemt PH værdi her.